Szegvári Katalin beszervezőjének egykori főnöke is tollat ragadott

2005.03.09. 10:02

Szegvári Katalin a két hete az interneten nyilvánosságra került ügynöklista megjelenése után indulatos levélben reagált, mert neve összefüggésbe került a III-as főosztállyal. Most beszervezőjének egykori főnöke írt levelet a Vasárnapi Híreknek, amelyet alább közlünk. A levél végkövetkeztetéseire reagálva Szegvári Katalin ismét levelet írt szerkesztőségünknek.

Szegvári Katalin, az alábbi közleményt juttatta el az Indexnek. Mint ismeretes az Interneten megjelent ügynöklistán szerepel a nevem. Bár a nyilvánosság előtt azonnal - és sokak szerint túlzottan indulatosan - reagáltam, sokféle találgatás látott napvilágot. Most remélem, érthetővé válik szokatlan reakcióm.

Igazolom Szegvári állítását

Jó darabig gondolkodtam e levél megírásán, nem szívesen látnám viszont nyomtatásban a nevemet. De hát ez Önökön múlik: engem mélyen megindított Szegvári Katalin nyílt levele az internetes „lista” közreadása után, pedig életemben csak egyszer láttam személyesen. A róla szóló írásos anyagokat azonban olvastam, mivel a kémelhárítás hivatásos tisztje voltam. Ismerem a történetet elejétől a végéig. Ővele azért kezdeményezett titkos együttműködést a III/II., mert egy olyan jelzés érkezett, hogy a nyugatnémet titkosszolgálat, felhasználva gyakori ottani útjait, beszervezési céllal foglalkozik vele (ezt a sajátos szakmai nyelven tanulmányozásnak nevezik).

Ezért kapott egy munkatársam megbízást, hogy készítse fel egy ilyen lehetőségre, figyelmeztesse azokra a jelekre, amelyekből ilyen akcióra lehet következtetni. Szegvári Katalin ezt elfogadta, egyébként abban az időben ez természetesnek számított: figyelembe kell venni, hogy a vasfüggöny mindkét oldalán lázas beszervezési kísérletek voltak és Magyarországon többen is börtönbüntetésüket töltötték az NSZK hírszerzése számára folytatott tevékenység miatt. Így és ezért jött létre az együtt működés, amely a dolog jellegénél fogva titkos volt. Ettől kezdve külföldi útjai után találkoztak kollégáim vele és ő beszámolt tapasztalatairól, ezt az operatív tiszt írásban összefoglalta és Szegvári Katalin fedőnévvel aláírta. Az azonban aktáiból kitűnt, hogy Szegvári magyarországi kapcsolatairól, ismerőseiről soha semmilyen információt nem adott, egyébként ilyet a vele kapcsolatban álló tiszt sem kért tőle, nem is tartozott az illető feladatkörébe.

Ma már jó ideje nyugdíjas vagyok és egy idő óta kórházi ágyhoz kötött beteg ember. De az út vége felé a lelkiismeretemnek tartoztam ennek leírásával.

N.N.

Budapest

Szegvári Katalin leve:

Akik hallották korábban tett nyilatkozataimat, láthatják, pontosan ezt mondtam el a nyilvánosság előtt.

De itt még nincs vége a történetnek. Március 3.-án egy televíziós műsorban egy tudományos kutató dokumentumokra hivatkozva elmondta, hogy engem is megfigyeltek. A listán szereplő egykori kollégám rágalmazó jelentéseket adott rólam.

De én ezzel a továbbiakban nem kívánok foglalkozni.

Az én esetem jól példázza, milyen bonyolult az „ügynök ügy”, és hogy milyen felelősség terheli azokat, akik ezzel foglalkoznak. Bár számtalan olyan jelzést, levelet kaptam, melyekben ismeretlenek és ismerősök biztosítottak arról, nem hiszik el, hogy ártottam volna bárkinek is, az is igaz hogy olyan e-mail is érkezett, amelyben – anélkül, hogy az illető meghallgatott volna - ez állt: Aljas szem voltál a láncban; …. '89 előtt a mocskos diktatúra gyomorforgató eleme voltál.

E sorok a magyar sajtó egyik vezető publicistájától, P. L. Á.-tól származnak, és jelzik, milyen indulatok forrongnak egyesekben. Jogosan vagy jogtalanul, ezt eldönteni nem az én feladatom. A minap az is tudomásomra jutott, hogy több magán illetve állami cégnél már kiadták az ukázt: az ügynöklistán szereplők nem foglalkoztathatók. Az ellenőrizetlenül kiszivárogtatott listák, az nem átgondolt döntések, emberek, családok életét tehetik tönkre, mert az állampolgárok többségének nem áll rendelkezésére a média, hogy a közvélemény elé tárja történetét.

A múlt feltárása fontos, de tudni kell, az ügynökök leleplezésével a múltnak csak egy szelete tárul fel, mert mindannyian tudjuk, hogy voltak és vannak ma is - nem is kevesen-, akik beszervezés nélkül ártottak és ártanak embertársaiknak.

Tisztelt döntéshozók! Kérem, könyörgöm, alkossanak felelősséggel törvényt, s míg ez nem születik meg, zárják be a levéltárak kapuit, minősítsenek törvénytelennek minden reklám- és önfényező érdekből közreadott listát, mondják ki, hogy a törvény életbelépéséig a névtelenül terjesztett dokumentumok hamisak

Én a saját bőrömön érzem, milyen következményekkel jár a jelenlegi káosz. Hogy életben maradtam, és „csak” lelkileg és idegileg roppantam össze, azt fiamnak, családomnak, barátaimnak, tanítványaimnak és a józanul gondolkozó távoli ismerősöknek és ismeretleneknek köszönhetem. Köszönöm!