Paks 150 millióval támogat két atomtemetőt ellenző települést

Népszabadság
2005.03.12. 09:14
Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere és parlamenti képviselője úgy tudja, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. támogatja azt a két baranyai községet, Mecseknádasdot és Ófalut, amely ellenzi a tervezett bátaapáti atomtemetőt - írja a Népszabadság. A képviselő úgy tudja, hogy Mecseknádasd százmilliót, Ófalu pedig ötvenmillió forintot kapott az erőműtől.

A tervezett atomtemető környezetében lévő települések 1997-ben megalakították a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulást, a TETT-et. A települések - cserébe azért, hogy az atomtemető helyét kereső geológiai kutatásokról a TETT tájékoztatja az érintett lakosságot - támogatást kapnak a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból.

A TETT-nek nem tagja a két falu, így nem részesülhetett a TETT-nek juttatott pénzekből sem. Potápi szerint viszont a két település mégiscsak pénzhez jut, mégpedig Bátaapátiéval megegyező nagyságrendben - igaz, nem a nukleáris alapból, hanem közvetlenül az erőműtől.

Wekler Ferenc, Mecseknádasd polgármestere, az SZDSZ országgyűlési képviselője elmondta: 2003 elején Mecseknádasd és Ófalu megállapodást kötött az atomerőművel, melyben az önkormányzatok vállalták, hogy tájékoztatják a helybélieket arról, milyen kutatások folynak Bátaapáti határában. Ezért Mecseknádasd és Ófalu éppúgy megkapja a tájékoztatásért járó pénzt, ahogy a TETT nyolc tagja. Wekler nem válaszolt a napilapnak arra a kérdésére, hogy pontosan mennyi pénz jutott a két településnek, mint mondta, a megállapodás titoktartásra kötelezi őt.

A paksi atomerőmű szóvivője, Mittler István annak ellenére megtagadta, hogy a szerződés részleteiről beszéljen, hogy az adat közérdekű információnak minősül.