Egyelőre nem büntetik a koldulást Szegeden

MTI
2005.03.17. 07:35
Március 15-ével életbe lépett Szegeden az a helyi rendelet, amely szabálysértéssé nyilvánítja a város központjában a koldulást, ám a kéregetőket egyenlőre nem büntetik meg, a szociális munkások először az igénybe vehető ingyenes szolgáltatásokra hívják fel az érintettek figyelmét - tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat szóvivője.

A városvezetés egyhetes türelmi idővel vezeti be a rendeletet - közölte Vécsey Ágnes.

Március 23-tól a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai, valamint szociális munkások járják a város érintett területeit, az első időszakban azonban nem büntetik meg a kéregetőket. A szakemberek figyelmeztetik a koldulókat és szórólapokat osztanak, melyeken tájékoztatják őket a szegedi hajléktalanszállásokról, ingyen étkezési lehetőségekről és az elérhető szociális támogatások igénybevételének mikéntjéről - tudatta a szóvivő.

A közterület használatáról elfogadott rendeletmódosítással a szegedi közgyűlés február végén szabálysértéssé nyilvánította a koldulást, mely tevékenységre 25 ezer forintos bírságot szabhatnak ki Szeged belvárosában.

Jelenleg nem tiltja országos jogszabály az úgynevezett "néma koldulást", bírság kizárólag a kéregetés minősített eseteiben, ilyen a zaklató módon vagy a gyermekkel történő koldulás, szabható ki. Az Alkotmánybíróság határozata azonban lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egyes övezetekben szigorúbb szabályozást vezessenek be.