Mária
-7 °C
3 °C

Egyelőre nem büntetik a koldulást Szegeden

MTI
2005.03.17. 07:35
Március 15-ével életbe lépett Szegeden az a helyi rendelet, amely szabálysértéssé nyilvánítja a város központjában a koldulást, ám a kéregetőket egyenlőre nem büntetik meg, a szociális munkások először az igénybe vehető ingyenes szolgáltatásokra hívják fel az érintettek figyelmét - tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat szóvivője.

A városvezetés egyhetes türelmi idővel vezeti be a rendeletet - közölte Vécsey Ágnes.

Március 23-tól a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai, valamint szociális munkások járják a város érintett területeit, az első időszakban azonban nem büntetik meg a kéregetőket. A szakemberek figyelmeztetik a koldulókat és szórólapokat osztanak, melyeken tájékoztatják őket a szegedi hajléktalanszállásokról, ingyen étkezési lehetőségekről és az elérhető szociális támogatások igénybevételének mikéntjéről - tudatta a szóvivő.

A közterület használatáról elfogadott rendeletmódosítással a szegedi közgyűlés február végén szabálysértéssé nyilvánította a koldulást, mely tevékenységre 25 ezer forintos bírságot szabhatnak ki Szeged belvárosában.

Jelenleg nem tiltja országos jogszabály az úgynevezett "néma koldulást", bírság kizárólag a kéregetés minősített eseteiben, ilyen a zaklató módon vagy a gyermekkel történő koldulás, szabható ki. Az Alkotmánybíróság határozata azonban lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egyes övezetekben szigorúbb szabályozást vezessenek be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.