Járásra keresztelhetik át a kistérségeket

MTI
2005.04.13. 15:30
Kormánypárti és ellenzéki szakpolitikusok sem tartják kizártnak, hogy a kistérség, mint közigazgatási egység elnevezése a jövőben esetleg a járás lehet. Nagy Sándor, a területfejlesztési ügyekért felelős államtitkár hétfőn kijelentette: a kistérség szó "szinte nem mond semmit" az önkormányzatok együttműködéséről, ezért ennél sokkal jobbnak tartaná a korábbi "járás" fogalmat. A járás a bejárhatóság képzetét kelti, míg a kistérség egy "mondvacsinált", a mikrorégióból "művileg lefordított" kifejezés - tette hozzá.

Kovács Zoltán, Országgyűlés Önkormányzati Bizottságának fideszes elnöke, aki egyben Pápa polgármestere, elmondta: számára elfogadható lenne, ha a kistérségeket a jövőben járásoknak hívnák. Úgy látja, lassan kikopik az emberek tudatából a "kiüresített" szocialista tanácsrendszeri járás fogalma. Emlékeztetett arra, hogy a kiegyezés utáni időben a járás egy 50-70 kilométer átmérőjű területet jelentett, mely az akkori közlekedési eszközökkel egy nap alatt bejárható volt.

Jauernik István az MSZP önkormányzati szakpolitikusát, a testület alelnöke elmondta: az MSZP-nek a kérdésben ugyan nincs hivatalos álláspontja, de ő maga nem tartja "szitokszónak" a járást. Nem tartja kizártnak a névváltoztatást, bár nem érzékel a mai megfogalmazásban sem problémát.