2006-tól ismét választhatók lesznek az orvosok

MTI
2005.04.22. 18:54
Gyurcsány Ferenc szerint 2006 őszétől ismét választhatók lesznek az alapellátásban dolgozó orvosok az önkormányzati testületekbe, mert a kormány támogatni fogja az orvosokat jelenleg sújtó összeférhetetlenségi jogszabálynak a kormánypárti körökben tervezett módosítását. Erről a miniszterelnök pénteken Gyulán, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének XIV. Kongresszusán beszélt.

"Remélem, hogy 2006 őszén, amikor a legközelebbi önkormányzati választás lesz, ez az összeférhetetlenség már nem fogja korlátozni az orvosok közéleti szereplését" - mondta Gyurcsány Ferenc. A választási törvény 2000-es módosítása szerint nem lehet polgármester és önkormányzati képviselő az a személy, aki a település helyhatóságával megbízási szerződésben áll, és ezek közé sorolja a jogszabály a háziorvosokat is.

Ugyanakkor többek között a Magyar Orvosi Kamara megítélése szerint sem állnak az önkormányzatokkal megbízási szerződési viszonyban a háziorvosok, mivel munkájukért ellentételezést az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapnak.