A határőrség által használt páncéltörő rakétákat keresi az MDF

MTI
2005.05.10. 11:52
Az MDF információi szerint egy közeli országnak eladták a határőrség által használt páncéltörő rakétákat, amelyek az orosz államadósság ellentételezéseként az 1990-es években érkeztek az országba, ezért szeretnék megtudni, hogy hol vannak ezek az eszközök - mondta kedden Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője.

Ismertetése szerint mintegy száz darab METIS-M típusú páncéltörő rakétát kapott Magyarország, ebből körülbelül húsz eszközt használ a honvédség szolnoki alakulata, a többi a határőrség határvadász egységeihez került. Közölte, hogy információik szerint ezeket az eszközöket eladták egy közeli országnak. "Ez a közeli ország lehet Szlovákia is akár" - mondta.

Karsai Péter az MTI kérdésére azt válaszolta, az információjuk arról szól, hogy egy-két hónappal ezelőtt adták el ezeket az ÁPV Rt. kezelésébe került eszközöket. Az ellenzéki politikus közölte: erősíti gyanújukat az is, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt hónapokban azt tervezte, hogy ezeket az eszközöket rendszerbe állítja, megkezdték a felkészülést az átvételre, "azonban ez a folyamat egyszer csak megszakadt". Arra a kérdésre, hogy honnan származik az információjuk, közölte: "erre szokták azt mondani, hogy bedobták a postaládába".