Tűzszünet Debrecenben

Népszava
2005.05.12. 08:50
Debrecenben megköttetett az új politikai megállapodás az MSZP városi elnöksége és közgyűlési frakciója között, a belviszálynak ezzel, úgy tűnik, végeszakadt – írja a Népszava. Az új szerződés értelmében a fideszes vezetésű és többségű közgyűlésben a szocialisták - az eddigi gyakorlattal szemben - nem szavazhatnak a párt döntésével ellentétesen egyetlen kérdésben sem.

Nemrég súlyos belvitát okozott például, hogy a milliárdos közvagyon fellett őrködő Debreceni Vagyonkezelő Rt. (DVRT) igazgatóságába delegált szocialista jelöltről a városi pártszervezet és a frakció nem tudott közös álláspontot kialakítani. Míg a városi elnökség két embert (köztük a városi elnök Kurucsó Pétert) favorizálta, addig a frakció három másikat (köztük a végső nyertes Huszka Imrét) javasolta.

Miután a fideszes városvezetés végül Huszkát választotta be a testületbe - akiről kiderült, hogy korábban könnyű testi sértésért elítélték -, az MSZP városi elnöksége közleményben határolódott el a frakció döntésétől, a megyei elnökség pedig kijelentette: a frakció jelöljeit nem tekintik a szocialisták delegáltjainak. Huszkát a napokban jogerősen is kizárták a szocialista párt tagjai közül, méghozzá 2004 novemberéig visszamenőleg.

Madarasi István, a városi MSZP-frakció nemrég megválasztott új vezetője elmondta: túlléptek a konfliktusokon, jelenleg az egyénre lebontott feladatterveket értékelik.