Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Atomtemető: épülnek a kutatóaknák Bátaapátiban

MTI
2005.05.26. 13:29

Már 110 illetve 120 méter mélyen bent járnak a hegy gyomrában a két lejtősakna építői a Tolna megyei Bátaapáti melletti Nagymórágyi-völgyben, ahol a tervek szerint a paksi kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat helyezik majd el. A 21 négyzetméter keresztmetszetű vágatok építése február 8-án kezdődött.

A két, egymástól 110 méterre haladó kutatóakna 1.700 méter hosszú lesz. Várhatóan 28 hónap múlva, a felszín alatt 250 méterrel érik el azt a helyet, amit az 1998 decembere óta végzett geológiai kutatások alapján a szakemberek alkalmasnak találtak arra, hogy ott helyezzék el a Paksi Atomerőműből kikerülő kis és közepes radioaktivitású hulladékot.

Mindezt a csütörtökön ötödik alkalommal megtartott TETT-re kész nap" sajtótájékoztatóján mondta el Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezető igazgatója. A nyílt napokat - amelyeken a szakemberek beszámolnak a környéken lakóknak, érdeklődőknek az eddig végzett munkáról - a TETT, a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás szervezi.

Az eddigi kutatás 13 milliárd forintba került, a most folyó fúrás további 10 milliárdba, s ha az Országgyűlés végül úgy dönt, hogy itt legyen a paksi radioaktív hulladék végleges tárolója, annak kialakítása további 10 milliárd forint.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!