Trianoni évfordulón demonstrált a Jobbik

MTI
2005.06.04. 22:50
A trianoni békeszerződés 85. évfordulójának emlékére demonstrációt tartott Budapesten a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Az MTI és a szervezők által mintegy négy-ötezer fősre becsült tömeg a Felvonulási tértől jórészt nemzeti színű és Árpád-sávos zászlók alatt a francia, szerb, román, majd a szlovák nagykövetséghez vonult, út közben a "Vesszen Trianon!", "Nem, nem, soha!" mondatokat skandáltak. A fáklyákkal vonuló demonstrálók tábláin a többi közt "Trianon Európa szégyene!", "Ne bántsd a magyart!" felirat volt olvasható.

Utóbbit többször magasba emelték, amikor a szónokok a délvidéki és az erdélyi magyarverések elleni tiltakozásuknak adtak hangot. Két kopaszra nyírt férfi egy uniós zászlót lobogtatott, melyen a 12 csillag között a Made in Izrael szöveg volt olvasható.

A láthatóan erős rendőri biztosítás mellett zajló demonstráción a szervezők a szerb, a román, valamint a szlovák nagykövetségnek petíciót próbáltak átadni, de azt a kordonnal körbezárt épületekből senki sem vette át. A petícióban egyebek közt társnemzeti régiók létrehozását követelik.

A román nagykövetség előtt füttykoncert és fújolás kezdődött, amikor a demonstrálók észrevették, hogy egy emeleti ablakból filmre veszik rendezvényüket. A Dózsa György úton egy teherautón felállított pulpitus után vonuló tömeg egy része a Hősök terén több ízben szóváltásba keveredett a MIÉP ott demonstráló tagjaival. A BRFK az MTI-vel a késő estig tartó rendezvényt követően közölte: intézkedésre nem volt szükség.