Döntöttek az Apró-Gyurcsány bizottság ügyrendjéről

MTI
2005.06.08. 23:38

Az Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság szerdai, második ülésén egyhangúlag elfogadta ügyrendjét, amelyről az első ülésen nem tudtak határozni.

Az ügyrend többek közt rögzíti, hogy a bizottság ülései nyilvánosak, ha a bizottság úgy dönt. A bizottság zárt ülésén olyan országgyűlési képviselő is felszólalhat, aki nem tagja a vizsgálóbizottságnak. Az ügyrend kimondja, hogy a szakértők meghallgatása a bizottság hatáskörébe tartozik, szól a bizottság dokumentumainak kezeléséről és a bizottság képviseletéről.

Szijjártó Péter, a testület fideszes elnöke közölte, még nem tudják biztosan, hogy mi az a gazdasági társaságokból összeállítható cégháló, amelynek mentén azt kell vizsgálni, hogy a miniszterelnök és érdekkörének meggazdagodása hátterében milyen politikai befolyás érvényesült.

Az elnök az ülésén javasolta, hogy a bizottság kérje be többek közt a balatonőszödi kormányüdülő privatizációjával kapcsolatos szerződéseket, valamint kérje be az V. kerületi Szalay utca 4. szám alatt található ingatlan egy részének bérbeadásával kapcsolatos papírokat is.

A bizottságnak azt kellene tisztáznia, hogy Apró Piroska, a miniszterelnök anyósa, illetve Gyurcsány Ferenc kormányfő milyen módon használták fel politikai befolyásukat magánvagyonuk gyarapodásához, mondta Szijjártó Péter korábban.