Horváth Aladár kilépett az OCÖ-ből

MTI
2005.06.14. 18:59

Kilépett az Országos Cigány Önkormányzatból (OCÖ) Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke. Horváth kedden közölte, így tiltakozik az Országgyűlés hétfői döntése ellen, amely bevezeti a cigány önkormányzati választásokon résztvevők regisztrációját. Ez a változás azért rossz, mert a cigányoknak csak mintegy egyharmada vállalja cigányságát különböző félelmek miatt, és még kevesebb lesz az, aki az ismert történelmi félelmek miatt regisztráltatni fogja magát, közölte Horváth.

"Kikérjük magunknak, hogy a cigányokat listára vegyék, kikérjük magunknak, hogy felhasználjanak bennünket egy olyan politikai játékhoz, amelyhez nem sok közünk van" - mondta. Horváth szerint az OCÖ vezetése "lezüllesztette a romapolitikát, és az volt az utolsó csepp", hogy az OCÖ hozzájárult a törvényhez.

Az RPA elnöke a polgárjogi mozgalomban akar nagyobb erőfeszítéssel dolgozni a jövőben. Horváth közölte, tanácsolni fogja a miniszterelnöknek, hogy kérjen alkotmánybírósági kontrollt az államfőn keresztül.

Az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán, szerdán sajtótájékoztatón reagál Horváth Aladár lemondására.