Auguszta
4 °C
22 °C

Horváth Aladár kilépett az OCÖ-ből

MTI
2005.06.14. 18:59

Kilépett az Országos Cigány Önkormányzatból (OCÖ) Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke. Horváth kedden közölte, így tiltakozik az Országgyűlés hétfői döntése ellen, amely bevezeti a cigány önkormányzati választásokon résztvevők regisztrációját. Ez a változás azért rossz, mert a cigányoknak csak mintegy egyharmada vállalja cigányságát különböző félelmek miatt, és még kevesebb lesz az, aki az ismert történelmi félelmek miatt regisztráltatni fogja magát, közölte Horváth.

"Kikérjük magunknak, hogy a cigányokat listára vegyék, kikérjük magunknak, hogy felhasználjanak bennünket egy olyan politikai játékhoz, amelyhez nem sok közünk van" - mondta. Horváth szerint az OCÖ vezetése "lezüllesztette a romapolitikát, és az volt az utolsó csepp", hogy az OCÖ hozzájárult a törvényhez.

Az RPA elnöke a polgárjogi mozgalomban akar nagyobb erőfeszítéssel dolgozni a jövőben. Horváth közölte, tanácsolni fogja a miniszterelnöknek, hogy kérjen alkotmánybírósági kontrollt az államfőn keresztül.

Az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán, szerdán sajtótájékoztatón reagál Horváth Aladár lemondására.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.