Domaszéken bukott a korábbi polgármester

MTI
2005.06.26. 21:33
Kispéter Géza független önkormányzati képviselő nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást Domaszéken; a szavazásra jogosultak több mint 45 százaléka járult az urnákhoz, közölte a helyi választási bizottság elnöke, Nagy Zsigmondné. 1625-en szavaztak; Kispéter Gézára 860 szavazatot adtak le, míg 765 domaszéki a korábbi polgármestert, a szintén független Börcsök Lajost támogatta.

A 4500 lakosú településen 3561-en voltak jogosultak a szavazásra. A választást a korábbi polgármester lemondása miatt tartották. Börcsök Lajost 2004 tavaszán sikkasztás és hivatali visszaélés miatt jogerősen 378 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság. A polgármester azt követően mondott le, hogy a Békés Megyei Bíróság jogerős döntésével hatályon kívül helyezte a község képviselő-testületének azt a döntését, amely szerint Börcsök Lajos tisztsége nem szűnt meg az őt jogerősen elmarasztaló bírósági ítélettel.

Mivel a korábbi polgármester csak pénzbüntetést kapott, és a közügyek gyakorlásától nem tiltották el, a választási törvény értelmében indulhatott az időközi választáson.