A katonai ügyészség is cáfolja Farkas Roland állításait

MTI
2005.06.30. 19:38
A katonai ügyészség szerint cáfolhatóak Farkas Rolandnak az afganisztáni magyar katonai misszióval kapcsolatos bíráló észrevételei. A katonai ügyészség vizsgálata során Farkas Roland észrevételeivel közvetlenül össze nem függő területeken észlelt kisebb hiányosságokat, ezek miatt jelzéssel élt a honvédelmi miniszter felé, illetve ügyészi óvást és ügyészi felszólalást tett a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokához - mondta Ács Tibor százados, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője csütörtökön.

Az ügyészségi törvényességi vizsgálat, amely nem büntetőügy keretében zajlott, kizárólag a jogszerűség kérdését érintette és nem terjedt ki az afganisztáni magyar alakulatoknál történtek szakmai, illetve pénzügyi szempontú értékelésére. Az ügyben Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke fordult a katonai ügyészséghez, miután Farkas Roland százados február végén a szakminiszternek címzett, a Honvédelmi Minisztérium internetes oldalán közzétett nyílt levelében számos panaszt, problémát fogalmazott meg az afganisztáni misszió felszerelésével, biztonságával kapcsolatban.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a tárca megvizsgálja az ügyészség jelzéseit, és "amennyiben szükséges, rendezi a benne foglaltakat". Farkas Roland közölte: sajnálja, hogy az ügyészségi vizsgálat nem terjedt ki a szakmai értékelésre, hiszen ezek lettek volna a lényegi kérdések.