Őszre elkészülhetnek a képviselői fegyelmi joggal kapcsolatos javaslatok

MTI
2005.07.08. 15:15

Őszre elkészülhetnek a képviselői fegyelmi joggal kapcsolatos javaslatok, amelyek leírják, mely pontokon kell módosítani a képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt - közölte Géczi József Alajos, a parlament mentelmi bizottságának elnöke pénteken Szegeden. "A képviselői fegyelmi joggal kapcsolatban konszenzus érlelődik a parlamenti pártok között" - mondta a szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

Géczi József Alajos kifejtette, a képviselői mentelmi jog körül tavasszal kialakult vita után mindenki belátta, hogy ezen a területen konszenzusos megállapodásra van szükség, mert csak ez javíthatja a parlament társadalmi tekintélyét. A fegyelmi jog szabályozza majd azokat a szankciókat, amelyeket a képviselőhöz méltatlanul viselkedő politikusokra kiszabhatnak. Géczi József Alajos úgy véli, ebbe a kategóriába az üléstermi bekiabálások még nem tartoznak bele, de az már igen, ha egy képviselő nem engedelmeskedik a házelnök utasításának. Szankcióval sújtanák azokat a honatyákat, akik a vita hevében bűncselekménnyel vádolják meg képviselőtársukat, vagy "hőbörögnek a rendőrökkel" - közölte a bizottsági elnök.

A kilátásba helyezett büntetések között a nyilvános bocsánatkérés elrendelését, pénzbírságot, vagy a vitában való részvételtől történő eltiltást említette a politikus. Hozzátette: az európai gyakorlatban arra is akad példa, hogy a megbüntetett képviselő bizonyos ideig a szavazásban sem vehet részt. A fegyelmi jog azon kérdéseiről, amelyek nem kerülnek be a képviselők jogállásáról szóló törvénybe és a házszabályba, a politikus véleménye szerint a köztisztviselőkéhez hasonló etikai kódex készülhetne.