'Gettósodó iskolák': szigorúbb büntetés a szegregációért

MTI
2005.07.11. 13:20

Pereket indít az iskolai szegregáció megszüntetéséért az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, amely emellett több - köztük büntetőjogi - törvényi változtatást is kezdeményez, közölték a szervezet képviselői hétfőn.

Az első ilyen per a miskolci önkormányzat ellen indul, a tárgyalást augusztus 30-ra tűzték ki mondta Újlaky András, az alapítvány elnöke az oktatási szegregációt vizsgáló parlamenti albizottság ülésén.

Kárpáti József, az alapítvány ügyvédje többek között a büntetőjogi szabályozás változtatását kezdeményezte. Az alapítvány javaslata szerint büntetendő lenne az a gondozó, aki az egyenlő bánásmód követelményeit megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyezteti. A tanulók hátrányos megkülönböztetése 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lenne sújtható. Kárpáti József szerint a "gettósódó iskolákban" az oktatás színvonala is alacsonyabb, és sokszor felkészületlen, oda nem illő személyek tanítanak.

Daróczi Gábor, az oktatási tárca ügyben illetékes miniszteri biztosa hangsúlyozta: a szegregáció mindenkinek rossz, s minden politikai oldalnak egyaránt érdeke az integráció. Hozzátette: törekvéseik azt a célt szolgálják, hogy hosszú távon elérjék "egy ország legyen, ahol nem két oktatási rendszer működik".