Hétfőtl tárgyalási szünet a bíróságokon

MTI
2005.07.14. 06:37

Hétfőn az ország több mint száz bíróságán kezdődik meg a tárgyalási szünet, ami augusztus 19-ig tart. Ugyanakkor a bíróságok a nyári szünet alatt is ellátják halaszthatatlan teendőiket, az ügyfeleknek pedig figyelniük kell arra, hogy mindez nem érinti az eljárási határidőket.

Például a fellebbezések, vagy a mulasztás miatti igazolási kérelmek határidejét sem akasztja meg a tárgyalási szünet. A nyári időszakban ügyeletet teljesítő bírák pedig eljárnak többek között az ideiglenes intézkedések, pszichiátriai elhelyezések, külföldi megkeresések ügyében, továbbá a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos kérdésekben.

A büntetőbírák az előzetes letartóztatással, óvadékkal vagy a titkosszolgálati eszközök engedélyezésével kapcsolatos halaszthatatlan teendők zavartalan ellátása érdekében tartanak ügyeletet, de folyamatosan dolgoznak a nyomozási bírák is.

Az ítélkezési szünet alatt is sor kerülhet tárgyalásra azokban az esetekben, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény, így például az előállításos, gyorsított eljárásban elbírálandó büntetőügyekben, a polgári ügyek közül például a sajtóperekben, a végrehajtás felfüggesztése miatt indított eljárásokban és a munkaügyi bíróságokon is sztrájkügyekben.