Gyurcsány: háború helyett együttműködést

MTI
2005.07.27. 16:07
Gyurcsány Ferenc szerdán háború helyett demokratikus versengésen alapuló együttműködést ajánlott a nagyobbik ellenzéki pártnak. Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének múlt hétvégi tusnádfürdői megjegyzése nem méltó sem hazafihoz, sem demokratához - mondta a miniszterelnök. "Ez egy goromba és brutális mondat volt", nemcsak a magyar baloldalt, hanem valamennyi magyar demokratát sért, mivel megkérdőjelezi azon jogukat, hogy a legnagyobb ellenzéki párttól eltérően gondolkodjanak.

Gyurcsány Ferenc szerint a demokratikus együttműködés és versengés alapfeltétele, hogy a vetélytársak ne vitassák el egymástól egymás hazafiságát és demokratikus meggyőződését. A kormányfő szerint a végső célban valamennyi magyar hazafi és demokrata egyetért. Gyurcsány "a megbélyegzés politikája helyett a megértés politikáját" javasolja. Elmondta: vannak rossz mondatok, de onnan mindig van visszaút, még akkor is, ha egy politikusnak nehéz kimondani, tévedtem.

Gyurcsány Ferencnek nem Orbán Viktorral és nem a Fidesszel, hanem a nemzeti elkötelezettségű baloldaliakkal van vitája, ugyanis a kormánynak semmilyen nemzetpolitikai koncepciója nincs - reagált a nagyobbik ellenzéki párt szóvivője szerdán. Révész Máriusz hangsúlyozta: szükséges lenne, hogy az MSZP-n belül erőteljes nemzeti fordulat jöjjön létre.