Kódolt zsidózással vádolja az MSZP Orbánt

MTI
2005.08.01. 16:43

Az MSZP azt kéri Orbán Viktor Fidesz-elnöktől, hogy egy levelezőlap visszaküldésével kövesse meg azokat, akiket megsértett tusnádfürdői beszédével - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus szerint az ellenzéki pártvezér "genetikai meghatározottságra" vonatkozó megjegyzését nem lehet másként értelmezni, mint egyfajta kódolt zsidózást.

Hozzátette: levelezőlapot készítettek, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Fidesz elnöke visszavonja a mondatot, és arra kérik Orbán Viktort, hogy a lapot aláírva küldje vissza az MSZP-frakcióhoz.

A sajtótájékoztatón lejátszott felvétel szerint Orbán Viktor július 23-án Tusnádfürdőn, a XVI. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor záró napján azt mondta: "nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző, hát genetikailag talán túlzás lenne mondani, inkább fogalmazzunk úgy, történelmi meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek".

Fónagy János fideszes képviselő az MTI-nek adott nyilatkozatában határozottan visszautasította az MSZP felvetését. "Politikai indíttatásból egy ilyen aljas érvelést, egy ilyen álszent dolgot elővenni, ezt politikusként és zsidó emberként is felháborítónak tartom" - jelentette ki. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: reméli, hogy a Magyarországon ma magukat baloldalinak tartó emberek nem azonosulnak ezzel a "megmagyarázhatatlanul és megengedhetetlenül mocskolódó alapállással".