Magyar Rádió: kuratóriumi ultimátum az alelnöknek

MTI
2005.08.03. 13:17

Huszonnégy órán belül adja át a Magyar Rádió "ügyeit és vezetését" Hollós János a kuratóriumi elnökség által kijelölt tulajdonosi megbízottnak - szólította fel saját közlése szerint Gellért Kis Gábor, a testület elnöke szerdán levélben a távozó rádióelnök által kinevezett ügyvezetőt. Mint az MTI-nek elmondta, Hollós Jánossal azt is közölte: amennyiben a tulajdonosi megbízott, Szijártó István kijelöléséről szóló döntéshez hasonlóan ezt a felszólítást is "negligálja", az abból fakadó minden következményért Hollós Jánost terheli a felelősség.

"A kuratórium nem döntött" abban a kérdésben, hogy Kondor Katalint tekinti jogosultnak ügyvezető kijelölésére - hangsúlyozta az MTI-nek Gellért Kis, aki kitart saját és a kormánypárti delegáltak azon álláspontja mellett, hogy a kérdés a kuratóriumi elnökség hatáskörébe tartozik. A testület elnöke éppen ezen, szerinte jogszerűtlen határozathozatalt megelőzően zárta be a kuratórium hétfői ülését.

"Semmiféle hivatalos dokumentum nem létezik, amit a kuratórium hitelesített volna" ebben a tárgyban - mondta, hozzátéve, továbbra is tartja magát a kuratóriumi elnökség döntéséhez. A testület az új elnök megválasztásáig tartó időszakra Szijártó Istvánt nevezte ki a közszolgálati médium tulajdonosi megbízottjának.

Átmeneti vezetőt azért kell kinevezni a Magyar Rádió élére, mert miközben az intézmény elnökének megbízatása múlt vasárnap lejárt, a kuratóriumnak két nekifutásra sem sikerült az utóbbi hónapokban elnököt választania.