Miklós
-7 °C
2 °C

A hirosimai atomtámadásra emlékeztek a Parlament előtt

MTI
2005.08.06. 11:02
A hirosimai atomtámadás 60. évfordulóján fáklyákat és gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékére a Kossuth téren az Országház előtt szombaton reggel. Az Alba Kör által szervezett megemlékezésen felszólalások és visszaemlékezések hangoztak el Hirosima és Nagaszaki pusztulásáról, a békéről és a fegyverkezés leállításáról.

Báti Márk, a szervezet ügyvivője úgy vélekedett: ki kell végre mondani, hogy népirtás, az emberiség elleni bűntett volt a Hirosima és Nagaszaki ellen elkövetett atomtámadás. Az emberek kísérleti nyulak voltak Hirosimában és Nagaszakiban. Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államoknak példát kell mutatnia az atomfegyverkezés leállításában, a leszerelésben. Szombaton délelőtt a Magyar Békeszövetség is megemlékezést tart. A dunai hajóúttal egybekötött rendezvényen egyebek között az áldozatokra emlékeznek, illetve előadás hangzik el a nukleáris fegyverkezés és leszerelés tendenciáiról.

Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobták le az amerikaiak az atombombát, a robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.