ÁSZ-jelentés a honvédség átalakításáról

MTI
2005.08.16. 14:23

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja a honvédelmi miniszternek, hogy számoljon be a kormánynak a honvédség finanszírozásával összefüggő kockázatokról, mivel a költségvetési források csökkentése alapjaiban változtatta meg a 2013-ig tervezett haderő-átalakítás feltételrendszerét - olvasható az MTI-hez eljuttatott jelentésben.

A költségvetési források felhasználását ellenőrző állami szerv a napokban tette közzé jelentését a Honvédelmi Minisztérium működéséről. Az ÁSZ a haderő-átalakítás kockázatai között említette a forráscsökkentések, megvonások következményeit a szövetségi és nemzeti feladatvállalások módosítására, halasztására. A szervezet ugyanakkor "elfogadható mértékű kockázattal bíró" alternatív megoldások bemutatására is javaslatot tett a miniszternek.

A jelentés írói szerint a költségvetési források csökkentése alapjaiban változtatta meg a haderő-átalakítás feltételrendszerét, így a 2013-ig kitűzött célok teljesítése elvesztette a realitását. Az ÁSZ arra hívja fel a kormányt, gondoskodjon a "honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szóló, éves országgyűlési beszámolójában a hosszú távon finanszírozható haderő kialakításának eredmény szempontú értékeléséről".