Fidesz: fizessék ki a pedagógusok 13. havi bérét!

MTI
2005.08.28. 11:39
A Fidesz azt várja Magyar Bálint oktatási minisztertől, hogy kezdeményezze a pedagógusok elmaradt 13. havi illetményének kifizetését - jelentette ki Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a kormány 2005-től megszüntette a 13. havi illetményt, helyette 0. havi juttatást vezetett be, így azonban egy havi bért kivett a közalkalmazottak zsebéből. Hozzátette: a pedagógusoknak még arra sincs lehetőségük - például a rendőrökhöz hasonlóan - hogy bepereljék a minisztériumot, így ha a pénzükhöz akarnak jutni akkor közeli munkatársaik, például az intézmény igazgatója ellen indíthatnak pert.

Véleménye szerint ezért az oktatási tárca vezetőjének kell kezdeményeznie, hogy az egész szféra kapja meg az elmaradt 13. havi illetményt.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a számos kistelepülésen iskola- és óvodabezárásokkal, átszervezésekkel indul majd a tanév, mert a kormány döntése miatt idén szeptembertől 10 ezer forintot vesznek el gyermekenként azoktól az intézményektől, amelyekben az osztálylétszám nem ér el egy bizonyos százalékot.