Kettészakadástól fél az MSZP

Népszabadság
2005.09.03. 08:11
"Ha elveszítjük a 2006-os választásokat, számolnunk kell azzal, hogy az MSZP kettészakad". A Népszabadság cikke szerint ez volt a legerőteljesebb megjegyzés a "népi baloldal" pénteki, balatonszárszói konferenciáján. Nagy Sándor szerint azonban erre gondolni sem szabad. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István pártelnök egyaránt azt hangsúlyozta: az MSZP erejét mindig az adta, hogy a pártban sokféle áramlat talált egymásra.

A balatonszárszói politikai beszélgetést Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Alföldi Albert Bács-Kiskun megyei országgyűlési képviselő hívta össze - a választott helyszínnel az 1943-as szárszói konferenciára utalva. A találkozón több mint százan vettek részt, főként az MSZP úgynevezett népi baloldalához sorolt politikusok. Közülük sokan a reformkörökből, illetve a társadalompolitikai tagozat rendezvényeiről ismertek.

Gyurcsány Ferenc szerint a baloldal addig lesz sikeres, ameddig képesek lesznek egyben tartani. A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar szociáldemokráciára nem a konzervativizmus jelenti" a legnagyobb veszélyt, hanem a populizmus.