Nem volt jogszabálysértő a mátrakeresztesi segély felhasználása

MTI
2005.09.05. 13:41

A Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal megállapítása szerint Pásztó önkormányzata a jogszabályoknak megfelelően használta fel a mátrakeresztesi esőkárok enyhítésére nyújtott 35 millió forintos belügyminiszteri támogatást - közölte a hivatal vezetője hétfőn. Szandai László ugyanakkor hozzátette: arról, hogy az egyébként szabályosan elköltött pénzt célszerűen használták-e fel, vizsgálatot kért az Állami Számvevőszéktől. Véleménye szerint egyértelműen el kellene különíteni a forrásokat, hogy ne lehessenek értelmezési viták a felhasználásban.

A közigazgatási hivatal a Belügyminisztérium felkérésére folytatta le a törvényességi vizsgálatot, mert Pásztó a településhez tartozó Mátrakeresztes károsult lakói között csak ötmillió forintot osztott szét, harmincmillió forintot pedig beépített a költségvetésébe. Mátrakeresztesen április 18-án okozott több mint 100 millió forintos kárt a lezúdult eső. A pásztói önkormányzat és a Belügyminisztérium között azóta zajlik a vita, hogy a tárca lakossági kárenyhítésre szánta ugyan a 35 milliós gyorssegélyt, ám négy megjelölt jogcímen utalta át.

Ez a négy jogcím a kötelező feladatok ellátása, a halasztást nem tűrő védekezési költségek megtérítése, a lakosság ellátása és az elemi lakhatási feltételek biztosítása volt. Szandai László szerint az, hogy a 35 millióból a károsultak segítésére 5 millió forintot fordítottak, 30 milliót pedig beépítettek a költségvetésbe árvízvédelem és vízelhárítási feladatra, megfelel a belügyminiszteri levélben megjelölt céloknak, így jogszabálysértés nem történt.