Érd lehet Pest megye első megyei jogú városa

MTI
2005.09.12. 14:59

Érd, Pest megyében elsőként, megyei jogú városi címet kaphat, ha az Országgyűlés elfogadja a belügyminiszter erről szóló javaslatát. Az önkormányzati bizottság hétfői ülésén a képviselők ellenszavazat nélkül támogatták a javaslatot.

Utoljára 1994-ben született Magyarországon döntés megyei jogú várossá nyilvánításról, Érd legutóbb 2003-ban kezdeményezte a cím elnyerését, a megyei közgyűlés ezt támogatta, emlékeztetett Pajor Pálné, a szaktárca szakértője a testület ülésén. Olyan, ötven ezres lélekszám feletti városok kezdeményezhetik a cím elnyerését, melyek megyei szintű feladatokat és hatásköröket is ellátnak.

"Érd lakosságszáma 60 ezer feletti, a város az agglomeráció legnagyobb települése, a helyi gazdaság további fejlődését az M6-os autópálya megépülésétől várjuk" - sorolta Érd érveit a szakember, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy "a közművek helyzetén nincs mit szépíteni". Pajor Pálné ezzel utalt arra, hogy a város csatornázottsága jelenleg mindössze 24 százalékos, továbbá a szilárd utak aránya is jelentős elmaradást mutat.