Indul a Fidesz gazdasági konzultációja

Népszabadság
2005.09.14. 07:08
Orbán Viktor szerdán jelenti be, hogy útjára indítják a gazdasági konzultációt. A cél a radikális adócsökkentés és a fideszes gazdaságpolitika közös kialakítása - írja a Népszabadság.

Az ellenzéki párt tavasszal már tartott egy, az adómérséklésről szóló konferenciát, amelyre meghívta a gazdasági élet jeles képviselőit, köztük Erdei Tamást, Parragh Lászlót, Csikai Miklóst, Demján Sándort, Némethy Lászlót, Edelényi Andrást és Széles Gábort. Noha a meghívottak közül nem ment el mindenki, képviseltették magukat olyanok is, akik nem feltétlenül tartoznak a jobboldali holdudvarba. Ez arra utal, hogy fontos számukra a 2006-tól kormányzati pozícióra aspiráló Fidesz, amely nem áll rosszul a gazdasági élet szereplőivel ápolt kapcsolatok terén.

"Téves az a mítosz, hogy Magyarországon a gazdasági elit döntően baloldali vagy liberális. Az elemzések meglepő tanulsága épp az volt, hogy az Antall-kormány idején az MSZP-s gazdasági elit erősödött meg (például Gyurcsány Ferenc), a Horn-kormány idején pedig a Fidesz-közeli multik" - mondta a lapnak Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetője.

Szerinte egyébként a Fidesznek azért van szüksége a gazdasági konzultációra, hogy megmutassa: a párt képviselőinek különböző etatista kijelentései ellenére nem nagytőke-ellenes.