Gyurcsány: Magyarország biztonságban van

MTI
2005.09.15. 18:59

Magyarország biztonságban van, ennek a biztonságnak egy fontos darabját a katonák adják nekünk - jelentette ki a miniszterelnök azon a csütörtöki hadgyakorlaton, amelyet háromezer meghívott jelenlétében a Veszprém megyei Öskü és Hajmáskér gyakorlóterén bonyolítottak le.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a honvédelmi tárca vezetésével megszületett a megállapodás a költségvetésről, amely "biztosítani fogja azt is, hogy a közalkalmazottak közül azok, akik fegyverrel védik a hazát, kiemelt figyelemben részesüljenek a béremelések során". Hozzátette: "az Érdekegyeztető Tanács számára olyan javaslatot fogok tenni, amely a közalkalmazottak átlagát meghaladó (...) jövedelem- és illetménynövekedésre fog kellő fedezetet biztosítani".

Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint "a miniszterelnök honvédséggel kapcsolatos tájékozottságáról árulkodik, hogy a katonákat közalkalmazottnak véli". "Ezúton szeretnénk tájékoztatni őt, hogy a katonákra külön törvény vonatkozik, ami merőben eltér a közalkalmazotti törvénytől" - írta Simicskó István MTI-hez eljuttatott közleményében.