ÉS: felülvizsgálati kérelem Tokajhegyalja-ügyben

MTI
2005.09.16. 11:00

"A szerkesztőség a törvényi határidőn belül a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek az Élet és Irodalommal szemben indított per jogerős ítélete ellen" - áll az Élet és Irodalom című hetilapban.

A hetilap tavaly és idén tavasszal Tokaji borcsaták címmel több cikket közölt arról, hogy 2000-ben, illetve 2001-ben Orbán Viktor akkori miniszterelnök részt vett és tanácsokat adott a felesége érdekeltségébe tartozó tokajhegyaljai társaság - a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. - állítólagos taggyűlésein.

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Bíróság május 18-án az ÉS-nek adott igazat és elutasította a Kft. helyreigazítási kérelmét. A bíróság szerint "nem vált kétségessé, hogy a felperesi társaság tagjai alkalmanként és a perbeli időpontokban összejöttek, és érdemben a társaság ügyeit tárgyalták". A Fővárosi Ítélőtábla azonban június 23-án megváltoztatta az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság döntését és másodfokon, jogerősen helyreigazításra kötelezte az ÉS-t a Tokajhegyalja Kft.-vel szemben. A bíróság szerint az ÉS nem tudta bizonyítani, hogy a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. a kérdéses időben taggyűlést tartott, és azokon jegyzőkönyv készült.