Gyurcsány: 200 milliárd forint önkormányzati fejlesztésekre

MTI
2005.09.22. 18:11

Jövőre minden eddiginél több, 500 milliárd forintot meghaladó összeg jut fejlesztésre, amiből több mint 200 milliárd az önkormányzatoknál fog "landolni" - mondta a miniszterelnök a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) balatonszemesi tanácskozásán, csütörtökön.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: jövőre az önkormányzatok mozgástere nem csökken, döntési szabadsága növekszik, azaz kevesebb lesz a pántlikázott pénz, kevesebb a megkötés, nagyobb a szabadság. Kiemelte: Magyarország egy ambiciózus ország képét mutatja, amely egyszerre akar két dolgot megtenni, nagyon gyors ütemben fejleszteni az infrastruktúráját, és behozni az elmúlt évtizedek lemaradását.

"A magyar baloldal 2002-ben azzal az igénnyel és ígérettel lépett fel, hogy egyszerre fog egy modernizációs fordulatot, és egyszerre fog egy szociális fordulatot végrehajtani, harmadrészt azt mondta, hogy lesz egy demokratikus fordulat is" - emlékeztetett a miniszterelnök a mintegy kétszáz résztvevő előtt. Hozzátette: úgy gondolja, hogy mindhárom ígéret tekintetében "a magyar baloldalnak van miről elszámolnia, van miről beszámolnia (...) a magyar választópolgároknak, az országnak".