Eörsi Mátyás: a Fidesz elsunnyogta a szavazást

MTI
2005.09.29. 12:31

A Fidesz adjon magyarázatot arra, hogy hatvan képviselője miért nem vett részt a Románia uniós csatlakozásáról tartott hétfői parlamenti szavazásban, miközben az ülésteremben tartózkodtak - kérte a nagyobbik ellenzéki pártot Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő. "Kifejezetten elvárom, hogy magyarázzák meg (...), hogy miért beszéltek arról, hogy igennel kell szavazni, akkor, hogy ha ott ülve az ülésteremben arra sem vették a fáradságot, hogy megnyomják a szavazógombot" - jelentette ki.

A liberális politikus szerint ez a hatvan képviselő "gyáván elsunnyogta a szavazást, hogy ezáltal a magyar polgárok ne tudják meg véleményüket", és "ezek a képviselők nem adták hozzájárulásukat ahhoz, hogy Trianont közösen felszámoljuk, és meg vagyok döbbenve ezen". Eörsi Mátyás szerint Magyarországon nemcsak a liberálisok, hanem a szocialisták és a konzervatívok is egyetértenek abban, hogy az egyik legfontosabb nemzetstratégiai célkitűzés Románia európai uniós csatlakozása.

Balla Mihály (Fidesz) elmondta: a nagyobbik ellenzéki párt azon képviselői, akik szavaztak, támogatták Románia uniós csatlakozását. "Úgy gondolom, hogy Eörsi Mátyás ezt a kérdést felehetné az integrációs ügyekért felelős miniszternek, Baráth Etelének és a huszonegynéhány (...) kománypárti képviselőnek, aki szintén jelen volt a teremben, és nem szavazott" - mondta. A politikus szerint az súlyosabb kérdés, hogy az integrációs ügyekért felelős miniszter, a kormány tagja a jegyzőkönyv szerint jelen volt és nem szavazott.