Demszky a felére csökkentené az önkormányzatok számát

MTI
2005.09.30. 15:11

Az önkormányzati rendszer 15 év után reformra szorul, az SZDSZ szerint a testületek létszámának 50 százalékos csökkentésével 50 milliárd forint megtakarítás érhető el, közölte a főpolgármester az önkormányzatok napján tartott sajtótájékoztatón pénteken.

"Én úgy gondolom, hogy itt az ideje, a 15. évforduló is erre figyelmeztet, hogy hozzáfogjunk az önkormányzatok átfogó reformjához, ahhoz, hogy az önkormányzati munka átlátható legyen, kevésbé bürokratikus, az átláthatóság biztosítsa a korrupciómentességnek a feltételeit, lehetőségét, és ezzel létrehozzunk ezen a területen is egy kisebb, jobban működő államot" - hangsúlyozta Demszky Gábor.

Rámutatott: az SZDSZ kisebb államot akar, ami kisebb parlamentet, kisebb bürokráciát, kevesebb közigazgatási szintet, így a megyék helyett régiókat és kisebb létszámú önkormányzati testületeket jelent. Mint mondta, az önkormányzati testületek létszámát átlagosan 50 százalékkal kellene csökkenteni. Jelenleg 3.200 önkormányzat működik, 26 ezer választott képviselővel, de ennek a fele is elég lenne a hatékonyabb, költségkímélőbb, átláthatóbb, felelősségteljesebb munkához.