Félreérthető felmérés a pedagógusok elbocsátásáról

MTI
2005.10.04. 17:11

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felmérése szerint a válaszadó települések harminc százaléka kényszerült oktatásban dolgozót elbocsátani, s augusztus végéig 1573 munkavállalótól váltak meg - közölte Kerpen Gábor elnök kedden az MTI-vel. Az oktatási tárca kétségbe vonta közleményében a felmérés reprezentatív voltát.

A PDSZ valamennyi intézményfenntartó önkormányzathoz eljuttatott kérdőívére az önkormányzatok közel negyede adott értékelhető választ. Az elbocsátottak közül 1331 aktív korú, s ha az adatokat kiterjesztik a teljes intézményfenntartói körre, akkor hozzávetőleg hatezerre becsülhető az elbocsátottak száma - áll a szakszervezet háttéranyagában.

Az oktatási tárca szerint nem nevezhető reprezentatívnak az a felmérés, amelyre az összes megkérdezett negyede adott választ. A minta alapján kikalkulált elbocsátottak számát egyszerűen felszorozták a felmérésben részt venni nem kívánók vélhető adataival és ebből ismét egy becsült adatot tártak a nyilvánosság elé. Szakszerűtlen eljárás az, amely olyan adatokból táplálkozik, amelyek nem állnak rendelkezésére - közölte a tárca.