Magyar-szlovén-horvát belügyminiszteri találkozó Kaposváron

MTI
2005.10.08. 14:51
A Horvát Köztársaság belügyminisztere egy, az Európai Uniónak is szóló üzenetként értékelte a kétnapos kaposvári magyar-szlovén-horvát belügyminiszteri találkozót, amelynek zárásaként közös nyilatkozatot írtak alá a háromoldalú együttműködés lehetőségeiről. Ivica Kirin, a Kaposvári nyilatkozatként megnevezett megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón, szombaton azt mondta, a dokumentum egy üzenet arról, hogy miként lehet a térségben együttműködni. "A Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság is támogatta, ily módon elősegítette az Európai Uniós előcsatlakozási tárgyalásainkat" - emelte ki a horvát belügyminiszter. A Horvát Köztársaság nevében köszönetét fejezte ki ezért, továbbá azért is, hogy a két ország által szerzett tapasztalatok birtokában áthidalhatják azokat a nehézségeket, amelyeket segítség hiányában maguknak kellene megtapasztalniuk.

Lamperth Mónika magyar belügyminiszter a térség jövőjéről szólva úgy fogalmazott: "nagyszerű évek előtt állunk". "Közép-Európa soha nem látott fejlődésnek indulhat, és pontot tehetünk sok száz évnyi konfliktusokra, szenvedésre, kínlódásra" - mondta, utalva arra, hogy 2008-ig megszűnnek a határok Magyarország és Szlovénia között, s addigra Horvátország is az Európai Unió tagja lehet.

Dragutin Mate, a Szlovén Köztársaság belügyminisztere szerint a Kaposvári nyilatkozat lényege, hogy háromoldalú együttműködés keretében a két uniós partner segítse Horvátország csatlakozási felkészülését. Megítélése szerint a megállapodás e mellett a rendvédelmi szervek hatékony együttműködéséhez is hozzájárul.