Horn Gyula: "Nagyon sok anyázás lesz"

MTI
2005.10.11. 14:28

Horn Gyula a hazai politikai erők közötti megegyezés szükségességét hangoztatta a nemzeti érdekek védelmében kedden Pécsett. "Ha másban nem, legalább az alapokban legyen egyetértés. Megfogalmazzuk, mi az, ami nemzetérdek és ezt mindenki tűzön-vízen át védi, magáénak érzi" - mondta a szocialista országgyűlési képviselő Pécsett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége baranyai szervezetének a fasizmus felett aratott győzelem 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén.

A volt miniszterelnök szerint elsősorban azzal kell foglalkozni, hogy Magyarország miként tud előrelépni. Óriási pazarlást eredményez ugyanis és ellenségeskedést szít mindaz, ami ma a közéletben történik, nem helyénvaló a rengeteg konfliktus, amely az ország lakosságát nyomja - tette hozzá. "Nem lesz könnyű választási hadjárat a mostani, a 2006 tavaszáig terjedő. Nagyon sok anyázás lesz, ahogy szoktuk mondani. De ezzel együtt nem fogjuk átvenni ellenfelünk stílusát. Nem a miénk, nem Európáé. Nem európai stílusú politizálás az, amely odaát folyik, a jobboldalon, és mindennek ellenére azt mondom, meg kell tudni találni a megegyezés lehetőségeit" - mondta a volt kormányfő.

Horn Gyula szerint elérkezett a cselekvés ideje azért is, mert először fordul elő, hogy Magyarország, amelynek már vannak demokratikus hagyományai, gazdasága pedig erős, teljesítménye jó, megteremtheti a jólét alapjait.