Tüntettek a Szegedi Kossuth Nyomda korábbi dolgozói

MTI
2005.10.13. 15:49

Egykori munkahelyük előtt demonstráltak csütörtökön a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. korábbi munkatársai. A negyven dolgozó azért tiltakozott, mert a cég adós több havi bérükkel, a felmondási időre szóló járandóságukkal és végkielégítésükkel. "Az elmúlt három hónapban ígéreteket kaptunk, pénzt nem" - mondta Horváth Ferenc, a demonstráció szervezője.

A cég több mint száz egykori dolgozójának tartozik összesen mintegy 70 millió forinttal, van olyan munkatárs, akinél az adóság meghaladja a 2 millió forintot - közölte a szakember, aki gépmesterként dolgozott a nyomdában. A cég dolgozói elmaradt bérük és más juttatásaik miatt már két alkalommal sztrájkoltak az idén, továbbá demonstráltak Szegeden, és a fővárosban az anyacég, a Kossuth Nyomda Rt. székháza előtt is. A szeptember közepén történt leállás előtti két hónapban azonban a dolgozók semmilyen formában nem akadályozták a termelést, a cég kereskedelmi tevékenységét, ennek ellenére egy fillért nem kaptak - hangsúlyozta Horváth Ferenc.

Névery Tibor ügyvezető igazgató az MTI-vel közölte: valamennyi dolgozó megkapja a fizetését és végkielégítését, mivel a tartozásokra megvan, illetve hamarosan meglesz a fedezet. A cég értékesítette a nyomda egykori 10 ezer négyzetméteres telephelyét - mondta az igazgató, majd ozzátette: a kapott összeg egyelőre ügyvédi letétben van, amint a pénz felszabadul, megkapják elmaradt járandóságukat a dolgozók.