Az MSZP újra Orbán felcsúti földvásárlásáról

MTI
2005.10.13. 17:23

Ugyanazok a személyek Felcsúton több mint 32-33-szoros áron adták el a közcélra szánt földeket az önkormányzatnak, mint az Orbán-családnak - mondta Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság tagja

Csütörtökön. A politikus földhivatali dokumentumokra hivatkozva azt állította: 54 hektárnyi földet egy testvérpár négyzetméterenként tíz forintért adott el Orbánéknak, míg három hektárt négyzetméterenként 320-330 forintos áron az önkormányzatnak. Szerinte a földdarab még a megvásárlás évében, az Országgyűlés által a váli völgyi belterületi vízelvezetését biztosító beruházáshoz odaítélt címzett támogatás miatt meglehetősen felértékelődött.

Szabó szerint valószínűnek tűnik, hogy keresztfinanszírozás történt, vagyis az egyik helyen azért lehetett olcsóbban földet vásárolni ugyanattól a személytől, mert a másik helyen drágábban vették meg a földet, igaz az egyiket magánzsebből, a másikat közpénzből.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy reagált: Szabó Zoltán anélkül ismertette a földvásárlás történetét, hogy bármilyen közvetlen ismerete lenne a helyi viszonyokról. Répássy ugyanakkor elismerte, neki sincs információja az üggyel kapcsolatban, de nem is ő fogalmazta meg az állításokat. Mint mondta, a sajtótájékoztatón az sem volt világos, hogy azonos időpontban adták-e el a földeket, és emiatt változhatott-e a föld értéke.