Antall Józsefné: megbocsátani, de nem elfelejteni

MTI
2005.10.15. 18:14
"Megbocsátani lehet, de elfelejteni nem" - mondta Antall Józsefné, a néhai kormányfő özvegye szombaton a budapesti Honvéd téren, a szovjet kényszermunka táborokban elpusztult magyarok emlékére 1993-ban emelt kőkeresztnél tartott hagyományos megemlékezésen.

Az emlékmű állítást kezdeményező Gulág Alapítványt felkaroló Antall József miniszterelnök felesége minden évben részt vesz a megemlékezésen. Idén október közepén van az 52. évfordulóján annak, hogy Sztálin halála után elkezdhettek hazatérni a háború végén a Szovjetunióba hurcoltak.

Antall Józsefné felidézte, hogy a civil lakosságból 1944 novemberében kezdtek elhurcolni embereket a szovjet csapatok, Kárpátaljáról mintegy 30-40 ezer magyart. Hozzáfűzte, hogy a 600 ezer magyar hadifogoly mellett 250 ezer civil személyt hurcoltak el, s mintegy 30 ezer volt a politikai foglyok száma, akiket a hadifogoly táborokból válogatva bűntelenül ítéltek el. Voltak köztük 16-17 éves leventék, de a hátországban politikai foglyok lettek hasonló korú diáklányok is.

A táborokat megjártak többségét a Szovjetunióban is rehabilitálták az 1970-es és 1980-as években.