Ambrus
-7 °C
3 °C

Feloldják a sertéspestis miatt elrendelt védőkörzetet

MTI
2005.10.18. 16:03

Feloldják a szlovákiai sertéspestis miatt Nógrád megyében elrendelt védőkörzetet; az érintett nyolc település jegyzője szerdán kapja kézhez a feloldó határozatot - értesült az MTI a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgató-helyettesétől. A nógrádi védőkörzetet azt követően rendelték el, hogy a szlovákiai Ples községben sertéspestis tört ki augusztus 16-án. A szlovák oldalon október 11-én oldották fel a zárlatot.

Kedden lezárultak a vérvizsgálatok, és miután a védőkörzetben valamennyi vizsgálat negatív eredményt mutatott, feloldják a védőkörzetet - közölte Imre Sándor. A zárlat augusztus 17-i elrendelése óta Nógrádban nem észleltek megbetegedést sem a házi sertéseknél, sem a vaddisznóknál.

Az érintett nyolc településen, Salgótarjánban, Karancsalján, Karancslapujtőn, Karancsberényben, Karancskesziben, Egyházasgergén, Mihálygergén és Ipolytarnócon szerdától továbbra is megengedett lesz az élősertések, valamint a nyers termékek ki- és beszállítása, szállíthatnak továbbá almot és takarmányt is.

Az elrendelt tilalom óta közel 70 sertést vágtak le, az állatokat levágás előtt és után is megvizsgálták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.