A Fidesz kivizsgáltatná a Tankönyvkiadó privatizációját

MTI
2005.10.18. 21:40

A Fidesz országgyűlési határozati javaslat elfogadását javasolja a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja során kialakult vitás helyzet tisztázására - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a privatizáció meglehetősen botrányos körülmények között zajlott le, s az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is felhívta a figyelmet bizonyos szabálytalanságokra. A határozati javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy független szakértő bevonásával vizsgálja meg a tankönyvkiadó privatizációs eljárását.

Gyurcsány Ferencnek függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatai voltak a mostani tulajdonossal, Erdős Ákossal, a miniszterelnöki esküjéhez hűen kell eljárnia, vizsgálatot kell kezdeményeznie és a személyi felelősséget is meg kell állapítania - mondta Pokorni.

Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának tagja szerint az ÁSZ jelentésében törvénysértésre, vagy a privatizáció megsemmisítésére utaló megjegyzés nincs. Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára azt hangsúlyozta, hogy sem a tankönyvek árát, sem azok minőségét nem érinti a privatizáció.