Révész: a kormányfő 'bemószerolja' ellenfeleit

MTI
2005.10.18. 20:40

Bár a kormány biztos abban, hogy a jobboldal képviselői eljuttatják Orbán Viktor Fidesz-elnök hozzájárulását a washingtoni magyar nagykövetségről 2001. szeptember 11. után érkezett táviratok titkosságának feloldásához, ez egyelőre nem történt meg - közölte kedden délután Batiz András kormányszóvivő. Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője közleményében úgy fogalmaz: "Gyurcsány Ferenc amerikai útját is arra használta fel, hogy bemószerolja politikai ellenfeleit".

A kormányfő múlt hétfőn, a parlamentben bírálta Orbán Viktort, amiért nem határolódott el személyesen a 2001. szeptember 11-i New York-i merénylet után tett egyik MIÉP-es nyilatkozattól, és közölte: az Egyesült Államok fogalmazta meg az Orbán-kormánnyal szembeni kritikát.

Gyurcsány Ferenc ezért Orbán Viktor hozzájárulásával nyilvánosságra hozná azokat a titkosnak minősített táviratokat, melyeket magyar diplomaták írtak haza 2001. szeptember 11-e után arról: miként vélekednek az amerikai "kormányzati tényezők" a magyar kormányról és az akkori kormányfőről.

A Fidesz szóvivője szerint "a baj ott kezdődik, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnöke gyáván az Egyesült Államok elnöke mögé bújt, és úgy tett, mintha mindaz, amit a kormányfő összehordott, George W. Bush véleménye volna."

Élő Norbert, az MSZP országgyűlési képviselője erre reagálva azt közölte: a Fidesz továbbra sem hajlandó lépéseket tenni annak érdekében, hogy kiderülhessen az igazság a 2001-es amerikai-magyar viszonnyal kapcsolatban.