Romákkal tárgyalnak a nagy pártok

Magyar Hírlap
2005.10.19. 07:50

Bár még megállapodás nincs kilátásban, mindkét nagy párt intenzív tárgyalásokat folytat a romák szervezeteivel. A Fideszt társszervezeti megállapodás is köti a Lungo Dromhoz, a szerződés azonban nem kizárólagos, és ezt ki is használja a párt. A Fidesz partnere ugyanis mára nemcsak tekintélyét veszítette el, hanem vezetőjének, Farkas Flóriánnak a hitelessége is megkopott. A Fidesz a Lungo Drom mellett a Roma Polgári Tömörüléssel és néhány, a baloldaltól elpártolt szervezettel állapodhat meg.

Az MSZP is intenzíven tárgyal 10-12 romaszervezettel, mondta a Magyar Hírlapnak Kállai Katalin, a szocialista elnökség azon tagja, aki a romák koordinációjával foglalkozik. A Magyar Hírlap összeállítása emlékeztet arra, hogy a nagyobbik kormánypártnak a cigánytagozatával sincs minden rendben, hiszen annak az utóbbi hónapokban három vezetője is volt.

A szocialisták egyébként 2002 előtt csak a Cigány Szervezetek Országos Szövetségével egyeztek meg, az országos roma önkormányzati választásokra viszont már 13 szervezetet tömörített a végül Farkas Flóriánékat legyőző Baloldali Roma Tömörülés. Az ebben egykoron szerepet vállalt Horváth Aladár Polgárjogi Mozgalma önállóan biztosan nem indul, számára az SZDSZ jöhet szóba partnerként. Önállóan indul viszont a választásokon a Lungo Drom-alelnök által életrehívott Cigány Demokraták Szövetsége.