Fidesz: jövőre csökken a közoktatás támogatása

MTI
2005.10.21. 13:18

Jövőre radikálisan csökken az oktatás támogatása, különösen a kisebb települések oktatási intézményei járnak rosszul - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Az oktatási tárca politikai államtitkára a nyilatkozatra reagálva közölte: az oktatás támogatása jövőre egészében nő.

A Fidesz alelnöke, volt oktatási miniszter szerint 2006-ban 14 támogatási forma szűnik meg, 26 normatíva pedig csökken, jelentős része nominálisan, kisebb része pedig reálértéken. Hozzátette: a költségvetés tervezete szerint egy iskolás vagy óvodás gyermekre vetítve 10 ezer forinttal lesz kevesebb a támogatás 2006-ban. Radikálisan csökken a művészeti oktatás és a kollégiumok támogatása, s a tárca jövőre egy forintot sem akar fordítani az erdei iskolák finanszírozására.

Arató Gergely az oktatási tárca politikai államtitkára szerint a Fidesz megint egy szájból próbál meg hideget és meleget fújni. Utalt arra, hogy nem egészen egy hete Orbán Viktor radikális adócsökkentésről beszélt, ami nyilván kiadáscsökkentést is jelent, most pedig a Fidesz kiadásnövelést kér számon a kormánytól.

Az OM-államtitkár kifejtette: jövőre az oktatás támogatása egészében növekszik. Ezen belül a felsőoktatásé 10 százalékkal bővül, a közoktatás területén a szinten tartást tudja a kormány vállalni. Mint mondta, 2,6 százalékos csökkenés lesz a normatív finanszírozásban. Ennek oka az áfa- és egészségügyi hozzájárulás csökkenése.