Cigány párt indul a 2006-os választáson

MTI
2005.10.22. 14:56

Önállóan indul a jövő évi országgyűlési választásokon a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF), döntött a szervezet kongresszusa szombaton Budapesten.

A nyolcszáz küldött egyhangúlag elutasította, hogy a szervezet megújítsa a Magyar Szocialista Párttal még 2002-ben kötött választási együttműködési megállapodást. Kolompár Orbán, az MCF elnöke, aki az Országos Cigány Önkormányzat vezetője is, beszédében kijelentette: a parlamenti pártok a romákkal kapcsolatban nem tudták betartani azokat az ígéreteket, amelyeket a korábbi választások alkalmával tettek.

"A cigányságnak a politikában súlya van és súlya kell, hogy legyen", ma Magyarországon a felmérések szerint 700-800 ezer cigány él, ebből körülbelül 350 ezer választásra jogosult, mondta Kolompár Orbán, majd feltette a kérdést: "vajon szabad-e ezt a 350 ezer szavazatot szétforgácsolni; vajon szabad-e ezeket a szavazatokat libacsontért vagy lecsókolbászért odaadni? Nem, ezt össze kell rakni, a roma zászló alá kell felsorakoztatni és 2006 első választási fordulóján meg kell mérkőznünk" - hangoztatta. Kolompár Orbán szerint a 350 ezer roma szavazattal 5-6 százalékot is elérhetnek a jövő évi választásokon.