A Műegyetem elhatárolódik Bozóky kifütyülőitől

MTI
2005.10.25. 11:34

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése megdöbbent az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 49. évfordulója állami rendezvényeinek műegyetemi helyszínén (szombaton) történteken - áll Molnár Károly, rektor közleményében. A Műegyetem vezetése elhatárolódik az ünnep méltóságát "közönséges viselkedésükkel" megzavaróktól, ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendezvényt nem egyetemi oktatók és hallgatók, továbbá nem az egyetem által meghívottak zavarták meg. Az MTI úgy tudja, az első sorokban helyet foglalók között voltak, akiket a Műegyetem 1956 Alapítvány valamint a Rákóczi Szövetség hívott meg.

A Műegyetem a közlemény útján kíván elnézést kérni "a kormány képviselőjeként beszédet mondó minisztertől, a meghívott vendégeitől, a televízió nézőktől, valamint mindazon egyetemi és nem egyetemi polgároktól, akiket az ünnephez méltatlan közjáték megbántott". Az intézmény vezetése mindent megtesz azért, hogy a hasonló atrocitásokat a jövőben elkerülje, és az egyetemi rendezvények politikamentesek maradjanak - közölte a rektor.

Bozóki András kulturális miniszter szombati, az egyetem aulájában tartott ünnepi beszédébe több alkalommal is befütyültek, illetve bekiabáltak fiatalok. A megemlékezés első soraiban helyet foglaló idősebbek, mintegy negyvenen pedig hangos, folyamatos tapssal adtak hangot nemtetszésüknek. "Hagyd abba!", "Elég" - lehetett hallani. Füttyöt és pfújolást kapott a beszédet követő koszorúzáson megjelenő Kóka János gazdasági miniszter is.