Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A nyilas-ügy iratait a Legfőbb Ügyészséghez küldték

MTI
2005.10.27. 16:53

Átfogó vizsgálatot kér Polgár Lajos Ausztráliában élő volt nyilas vezető második világháborús tevékenységéről a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ - közölte a Külügyminisztérium. A minisztérium a Wiesenthal Központ kérelmét elküldi a Legfőbb Ügyészséghez.

"A Holocaust áldozatai elleni bűntetteket vizsgáló intézet igazgatója már korábban jelezte, hogy az izraeli magyar nagykövetségen keresztül kérni fogják Polgár Lajos zsidóellenes tevékenységének vizsgálatát. A Központ szerdán a tel-avivi nagykövetségre eljuttatott telefaxában kéri, hogy amennyiben egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, a magyar hatóság kezdjen bűnvádi eljárást Polgár Lajos ellen" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez. "Azok alapján megállapítja, hogy Polgár számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetőleg gyilkosságok és üldözések részese volt" - írja a külügyi tárca.

A 89 éves Polgár Lajos korábban elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott. Amikor bevándorolt Ausztráliába, hamis nevet és születési évszámot adott meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.