A nyilas-ügy iratait a Legfőbb Ügyészséghez küldték

MTI
2005.10.27. 16:53

Átfogó vizsgálatot kér Polgár Lajos Ausztráliában élő volt nyilas vezető második világháborús tevékenységéről a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ - közölte a Külügyminisztérium. A minisztérium a Wiesenthal Központ kérelmét elküldi a Legfőbb Ügyészséghez.

"A Holocaust áldozatai elleni bűntetteket vizsgáló intézet igazgatója már korábban jelezte, hogy az izraeli magyar nagykövetségen keresztül kérni fogják Polgár Lajos zsidóellenes tevékenységének vizsgálatát. A Központ szerdán a tel-avivi nagykövetségre eljuttatott telefaxában kéri, hogy amennyiben egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, a magyar hatóság kezdjen bűnvádi eljárást Polgár Lajos ellen" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez. "Azok alapján megállapítja, hogy Polgár számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetőleg gyilkosságok és üldözések részese volt" - írja a külügyi tárca.

A 89 éves Polgár Lajos korábban elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott. Amikor bevándorolt Ausztráliába, hamis nevet és születési évszámot adott meg.