A Külügyminisztérium lezárta a távirat-vitát

MTI
2005.10.27. 17:30

A külügyminiszter nem szándékozik újabb anyagok titkosságát feloldani, miután ezt megtette Jeszenszky Géza volt washingtoni magyar nagykövet 2001-2002. évre vonatkozó összefoglaló jelentésével.

„A titkosság feloldását a jövőben is csak kivételes esetben, komoly indokok alapján kívánom megtenni” - fogalmazott Somogyi Ferenc.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: a témáról zajló magyarországi vita tisztázása és lezárása érdekében határozott úgy, közzéteszi Jeszenszky Géza korábbi amerikai magyar nagykövet összefoglalóját a 2001-2002-es magyar-amerikai kapcsolatokról.

A külügyminiszter „szép gesztusnak” minősítette azt a levelet, amelyet a Fidesz a múlt héten bemutatott. Ebben az amerikai elnök megköszönte Orbán Viktor négyéves munkáját a magyar-amerikai kapcsolatok építésében és szilárd támogatását a terrorizmus elleni küzdelemben.

Somogyi Ferenc szerint ez a levél önmagában nem zárja ki, hogy a kapcsolatokban voltak egyet nem értések, vitatott döntések, illetve elmaradt lépések.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőt ismét rajtakapták, hogy nem mondott igazat az amerikai elnökkel folytatott idei tárgyalásaival kapcsolatban, ezért most államtitoknak minősülő, pártérdekek szerint összeválogatott dokumentumokkal próbálja menteni a menthetetlent - tartalmazza a Fidesz szóvivőjének csütörtöki közleménye.