Fidesz: igazságtalan a családtámogatási rendszer átalakítása

MTI
2005.11.07. 13:04

A Fidesz szerint igazságtalan és meggondolatlan a családtámogatási rendszer kormány által tervezett átalakítása, mert hátrányosan érinti a gyermeket nevelő családok többségét - jelentette ki Pokorni Zoltán, a párt alelnöke és Harrach Péter, a frakció szociális kabinetjének vezetője, hétfői sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint az új rendszer igazságosabb, mint bármely eddigi.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: a legszegényebb, legrászorultabb családok, a nagycsaládosok és a roma gyerekek járnak a legrosszabbul a családtámogatási rendszer átalakításával, amely "durva pénzügyi megszorítást" jelent. Harrach Péter elmondta: a Gyurcsány-kormány javaslata szerint megszűnik a gyermekek után járó adókedvezmény és a rendszeres gyermekvédelmi támogatás is, amelyet eddig 700 ezer gyermek kapott.

Pokorni Zoltán szerint a minimálbérből élő egy gyermekes családok évente egy havi családi pótlék összegével kapnak kevesebbet, a kétgyermekesektől évi 30 ezer forintot, a háromgyermekesektől pedig évi 40 ezer forintot vesz el a kormány.

Vidorné Szabó György, az MSZP-frakció szociális munkacsoportjának vezetője azt MTI-nek azt mondta: az új rendszer igazságosabb, mint bármely eddigi. Nem kedvezményez azoknak, akiknek több van, és nem teszi külön kérvény tárgyává a rászorultak számára az anyagi támogatást.