Elfogyott Borsod vésztartaléka

MTI
2005.11.10. 06:54

Teljes egészében elfogyott Borsod-Abaúj-Zemplén megye vis maior alapja annak ellenére, hogy a Belügyminisztérium csaknem egymilliárd forintot utalt át az ez évben több természeti csapást elszenvedett megyének - közölte az MTI-vel Gyárfás Ildikó, a megyei önkormányzat elnöke. Idén több mint 120 millió forintot tett ki Borsod vis maior alapja, amely jószerivel már májusra kimerült, akkor 16 olyan település kárait enyhítették, amelyet özönvízszerű esőzés sújtott - mondta Gyárfás Ildikó.

A májusi rendkívüli időjárás jószerivel megismétlődött júniusban, júliusban és augusztusban, 119 önkormányzat jogos kárigényét a megyei területfejlesztési tanács javaslatára a Belügyminisztérium a vésztartalék terhére elégítette ki, összességében 730 millió forinttal - tette hozzá.

A lakossági ingatlanokban ugyanakkor több mint 90 millió forint kár keletkezett, ezek enyhítését is a központi keret fedezte. Gyárfás Ildikó emlékezetett arra, hogy minden jogos kárt megtérítettek, a helyreállítások megtörténtek, illetve van, ahol jelenleg is tartanak. Összességében a megyei és a központi vis maior alapból csaknem 940 millió forintot fizettek ki a borsodi károsultaknak az idén - mondta a közgyűlés elnöke.