Két új alkotmánybírát választ hétfőn a parlament

MTI
2005.11.14. 06:20

A parlament ma várhatóan megválasztja alkotmánybírónak a hétvégén leköszönt elnököt, Holló Andrást és az ellenzék jelöltjét, Balogh Elemért. A parlament legutóbb idén szeptember 26-án választott meg két új alkotmánybírót, Bragyova András alkotmányjogászt és Kovács Péter nemzetközi jogászt. Ezzel az Alkotmánybíróság létszáma tízre emelkedett, ám Holló András elnöknek november 12-én lejárt a mandátuma.

Az Alkotmánybíróság 2004 december és 2005 szeptember között a határozatképesség határán, nyolc fővel működött. Németh János megbízatása 2003. július 31-én szűnt meg, Czúcz Ottó 2004. április 30-tól nem tagja a testületnek, Strausz János pedig 2004. december 23-án töltötte be 70. életévét, és ezzel megszűnt a mandátuma.

A parlament a szeptemberi választást megelőzően utoljára hat éve, 1999 júniusában választott alkotmánybírákat. Ekkor Bihari Mihály, Kukorelli István és Tersztyánszkyné Vasadi Éva került a testületbe. Ha most eredményes lesz a kétharmados többséget igénylő titkos szavazás, akkor újra teljes létszámú lesz a testület. A tizenegy tagú testület tagjainak megbízatása kilenc évre szól, és az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.