Lendvai-Pokorni vita a családtámogatási rendszerről

MTI
2005.11.17. 00:16
Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint a családok 97 százaléka jobban jár az új családtámogatási rendszerrel, a Fidesz alelnöke ugyanakkor a gyermekek után járó adókedvezmények megtartását szorgalmazta kettejük szerda esti televíziós vitájában.

Az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió az Este című műsorában nem tudta megmondani, születik-e közös kétharmados törvény a választások előtt a két nagyobbik parlamenti párt által leginkább preferált kérdésekről, a Fidesz alelnöke azonban jelezte, hogy bízik a jogszabály megszületésében.

"Végre valóban az ország legfontosabb kérdéseiről van szó, és hogy több más ügy mellett a családtámogatást illetően közelednünk kellene, abban egyetértünk és ez már haladás" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Mint elhangzott, a Fidesz azt szeretné, ha a családtámogatásokról ki tudnának alakítani egy közös javaslatot, amely egy vegyes rendszert tükrözne. Ebben szerepelne egy direkt, családi pótlék jellegű támogatás, de mellette érdemes fenntartani az adójóváírás rendszerét is.

Lendvai Ildikó szerint Magyarországon sokkal nagyobb a különbség szegény és gazdag család között, mint Nyugat-Európában, ezért nálunk sokkal inkább vigyázni kell arra, hogy ne kaphasson havi tízezer forinttal többet a jobban kereső háromgyermekes család, mint az, amelyik minimálbéren van.

Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormány tette a minimálbért adómentessé, pedig szerinte ehelyett jobban kellett volna emelni annak összegét. A fideszes politikus elmondta, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is komoly probléma a gyermekszületések alacsony volta, és a gyermekvállaláshoz meg kell teremteni a kedvező környezetet.